Більшість малих агровиробників планують розширення виробництва у 2024 році за рахунок кредитування

18.06.2024

Нове опитування серед мікро, малих та середніх агровиробників в Україні показало, що більшість з них налаштовані на розширення своїх виробничих потужностей у 2024 році. Згідно з результатами дослідження, яке охопило 2,187 аграрних підприємств, 56% респондентів планують збільшити свої посівні та виробничі площі.

Опитування було проведено Фондом часткового гарантування кредитів у сільському господарстві серед мікро, малих та середніх підприємств, що займаються виробництвом сільськогосподарської продукції та володіють земельними ділянками площею до 500 гектарів. Цільова група включає підприємства, що відповідають вимогам Закону України «Про бухгалтерський облік та фінансову звітність в Україні».

"За результатами дослідження ми отримали інформацію, що 56% агровиробників у 2024 році планують розширити виробництва шляхом збільшення посівних/виробничих площ, 53% фермерів планують отримати інвестиційний кредит на придбання землі. Ці дані дають розуміння, наскільки гарантії Фонду є затребуваними серед аграріїв сьогодні", - говорить членкиня правління Фонду часткового гарантування кредитів у сільському господарстві Інеса Андрієтті.

Окрім цього, дослідження показало, що 53% мають намір залучити інвестиційні кредити для придбання землі, 24% - для поповнення оборотних коштів, 23% - для розширення виробничих потужностей.

Питання купівлі землі  є не менш актуальним серед аграріїв. Проте, за результатами опитування, 37% з них не планують купувати землю, 34% планують придбати до 10 га, 27% - від 10 до 50 га, і 2% - більше 50 га.

Більшість опитуваних, а саме 47% бачать землю як довгострокову інвестицію, 35% - як спадкову цінність, 10% - як фінансовий інструмент, 7% - для бізнес-діяльності, 1% - для перепродажу.

Одночасно опитувані зазначають ряд проблем на які слід звернути увагу:

  • Складна  доступність  довгострокових інвестиційних кредитів на термін 5-7 чи 10 років; 
  • Необхідно врегулювання процедур по оформленню земельних ділянок у власність;
  • Зниження об’ємів виробництва та погіршення фінансового стану, що, відповідно впливає на можливість отримання кредитів, особливо довгострокових;
  • Складний доступ до фінансування для мікропідприємств з банком землі до 100га.

Оптимістичний настрій агровиробників, готових інвестувати у розвиток своїх господарств, свідчить про позитивні перспективи для аграрного сектору України. Активність у залученні кредитних ресурсів та плани з розширення виробництва створюють сприятливі умови для подальшого зростання галузі. Очікується, що такі тенденції сприятимуть підвищенню ефективності та конкурентоспроможності українського сільського господарства на світовому ринку.