Діяльність Фонду презентували на спільному воркшопі із Державним аграрним реєстром

24.05.2024

23 травня відбувся онлайн-воркшоп «Нові інструменти для фінансування малих та середніх агровиробників:
Державний аграрний реєстр та Фонд часткового гарантування кредитів у сільському господарстві» за участі керівників Фонду.

Вітальне слово сказав Державний секретар Міністерства аграрної політики та продовольства України Віктор Канцурак. 

"Виклики, з якими стикається український аграрний сектор – безпрецедентні. Внаслідок повномасштабної війни було знищено близько 30% усього потенціалу агросектору, майже 20% сільськогосподарських земель окуповано. Великі площі заміновані або забруднені вибухонебезпечними предметами. Відтак питання забезпечення фінансування та підтримки сільгоспвиробників, актуальне як ніколи. Державний аграрний реєстр та Фонд  часткового гарантування кредитів у сільському господарстві були створені саме із цією метою", - сказав Державний секретар Міністерства аграрної політики та продовольства України Віктор Канцурак.

Координаторка програми «Підтримка прозорого управління земельними ресурсами в Україні», Світовий Банк Дарина Манжура презентувала наявні інструменти Державного аграрного реєстру та усі переваги, які доступні для фінансових установ та фермерів-користувачів Реєстру.

Аналітикиня Українського клубу аграрного бізнесу Світлана Литвин розповіла про собливості фінансування посівної кампанії та прогнози прибутковості сільського господарства у 2024 році.

В рамках заходу Голова правління Фонду Олег Приходько розказав загальну інформацію про фінансову установу та гарантійний продукт. Керівник Фонду детально відповів на запитання, хто саме може отримати гарантії, додаткові умови та обмеження для фермерів та оцінку позичальника відповідності екологічних та соціальних вимогам.

Завдяки активній інформаційній кампанії, яка продовжується і зараз, все більше фермерів дізнаються про можливості отримання гарантій від Фонду.

"Наразі Фонд активно співпрацює з трьома банками, та активно працює над залученням нових банків. Це значно розширить можливості щодо кредитування якомога більшої кількості зацікавлених аграріїв", - говорить Голова правління Фонду Олег Приходько.

Член правління Фонду часткового гарантування кредитів у сільському господарстві Інесса Андрієтті презентувала дослідження серед малих агровиробників. В опитуванні взяли участь понад 2000 фермерів. 

"За результатами дослідження ми отримали інформацію, що 56% агровиробників у 2024 році планують розширити виробництва шляхом збільшення посівних/виробничих площ, 53% фермерів планують отримати інвестиційний кредит на придбання землі. Ці дані дають розуміння, наскільки гарантії Фонду є затребуваними серед аграріїв сьогодні", - підсумувала Член правління Фонду часткового гарантування кредитів у сільському господарстві Інесса Андрієтті.