Нові можливості для агровиробників після старту діяльності Фонду часткового гарантування кредитів у сільському господарстві

16.02.2024

Нові можливості для агровиробників після старту діяльності Фонду часткового гарантування кредитів у сільському господарстві  – поєднання гарантій за кредитами та компенсації відсоткових ставок в рамках Програми "Доступні кредити 5-7-9%" від Фонду розвитку підприємництва.

Кабінет Міністрів України Постановою № 91 від 26 січня 2024 року, вніс зміни до Порядку надання фінансової державної підтримки суб’єктам підприємництва, що було затверджено раніше постановою № 28 від 24 січня 2020 року "Про надання фінансової державної підтримки", якими  надав можливість поєднувати дві важливі для агровиробників програми підтримки: часткове гарантування за кредитами Фонду часткового гарантування кредитів в сільському господарстві та часткову компенсацію процентів у рамках Програми "Доступні кредити 5-7-9%" від Фонду розвитку підприємництва.

Основні переваги змін:

Синергія програм підтримки: відтепер агровиробники можуть ефективніше планувати свій платіжний календар, використовуючи переваги обох програм одночасно. Це розширює доступ до фінансування та зменшує фінансове навантаження на підприємців за рахунок субсидування процентних ставок та врахування гарантій у якості забезпечення кредиту.

Завдяки запровадженню часткового гарантування кредитів, ризики банків зменшуються, що збільшує зацікавленість банків до співпраці з малими фермерами

Отже, зміни, внесені до Порядку надання фінансової державної підтримки суб’єктам підприємництва, відкривають нові перспективи для агровиробників України. Поєднання часткового гарантування з компенсацією процентів за кредитами за програмою "Доступні кредити 5-7-9%" створює сприятливі умови для розвитку малих фермерських господарств та підтримки аграрного сектору країни в цілому.